- stiftet 20. oktober 1995 -
   Hvasser og Brøtsø
HISTORIEFORENING
Webansvarlig :
K. Sundsåsen
Kontaktperson:
Bente Heilo
leder@hvasserhistorie.no
mob.  938 15 047

Rettighetene tilhører
Hvasser og Brøtsø
Historieforening


HVASSERKVELD

Torsdag 5.september inviterte Hvasser menighetsråd og Hvasser og Brøtsø Historieforening igjen til «Hvasserkveld» i kirkestua.

Arrangementet ble holdt for femte år på rad og som alle tidligere ganger var det fullt hus med godt og vel 80 frammøtte. Også I år var det vår pensjonerte sogneprest, Svein Byholt, som var primus motor og møteleder. Sammen med arrangementskomiteen sørget han igjen for en vellykket kveld med interessante foredragsholdere, musikalske innslag og allsang.

Denne gangen fikk vi høre fagarbeider i Kystverket hvasserlending Fredrik Pedersen, fortelle om opplevelser i sin jobb som «den moderne fyrvokter». Han fortalte at han ble ansatt i Kystverket som elektriker, men at han egentlig fungerer som «altmuligmann» med ansvar for vedlikehold av fyr og fyrlykter. Han hadde en bildepresentasjon med mange spektakulære og flotte bilder som ga oss et godt inntrykk av hans arbeidsoppgaver og arbeidsforhold i all slags vær. Han hadde også vært med i redningsaksjonen da lasteskipet «Full City» grunnstøtte utenfor Langesund i et forferdelig vær for ti år siden. Også fra den hendelsen kunne han vise oss bilder som ga oss et inntrykk av en risikabel og krevende oppgave.

Som det sto i invitasjonen til kveldens møte: «En god kåsør hører med i en «Hvasserkveld» I kirkestua». Ingen ringere enn vår nye biskop Jan Otto Myrseth hadde funnet veien ut til Hvasser denne kvelden. Han ble presentert som en trivelig kar med glimt i øyet, og vi var spente på å høre ham. Han tok utgangspunkt med å fortelle fra sin oppvekst på hjemstedet Sykkylven på Sunnmøre. Han hører til en slekt som driver møbelfabrikk på hjemstedet hans, og han fortalte om slektens historie og krydret det med noen muntre sunnmørshistorier. Han nevnte bl.a. at sunnmøringen ikke svømmer med armene ut, men mot seg, for å få tak i mest mulig. Historier som fikk fram smilet. Han snakket også om kirkens oppgave om å bringe evangeliet inn i hverdagen og la mennesker kjenne seg inkludert og omsluttet av Guds kjærlighet. Han spente det kristne håps bue over våre liv.

Diakon Rune Jæger-Lian var kveldens trubadur med gitar og med god og kjent visesang. Han satte på mange måter et tema for kvelden med at han startet med å synge Ola Bremnes sang «Har du fyr». Og allsang ble det mellom innslagene.

Etter foredragene hygget vi oss med kaffe og vafler mens det tradisjonelle åresalget pågikk. En stor takk til Svein Byholt og hans arrangementskomité, Berit Johansen, Rolf Einarsen og Fredrik Thorbjørnsen for nok en flott gjennomført kveld I kirkestua.

BH

Ref